Knihy v angličtině

Jak se nejlépe naučit anglicky? Všichni víme, že jako jedno z hlavních doporučení je čtení knih… a pak taky sledování seriálů (mluvení a taak.). Dnes jsem se rozhodla napsat článek s tipy na knihy, které by vám mohli pomoci rozhoupat se a nebát se číst knihy v angličtině.

Čtení v angličtině není nic těžkého, jde o to mít hodně trpělivosti, protože pokud na čtení v angličtině nejste zvyklí, může vám čtení trvat o hodně déle než čtení v češtině. Krom tipů na knihy jsem se rozhodla napsat i tipy k celkovému čtení v angličtině.

1)    Vsaďte na romantické knihy
Moje snad první kniha, kterou jsem se snažila přečíst v angličtině, byl Harry Potter. Což o to, kniha je to skvělá, jenže je zde neuvěřitelné množství  cizích/odborných/fantasy slov, která jsem si neustále musela překládat. Sama mám fantasy knihy moc ráda, ale rozhodně bych je nečetla jako první knihy v angličtině. Je zde opravdu mnoho vybarvených slov, které se ve školách zas tak neučí. Proto bych na začátek volila nějakou „jednodušší“ romantickou knihu, která spíše bude obsahovat slova jako „love, cute, couple atd.“ než slova jako „sword, saber, quidditch atd.“ :D.

Jednak romantické knihy mají více méně jednoduší volbu slov, tak i tak nemají tolik složitý děj a mnoho odboček, jako mají fantasy či sci-fi knihy.

2)    Zapisujte si slova, která nevíte
Pokud čtete vaši první knihu v angličtině, je zcela normální, že velké množství slov či slovních spojení znát nebudete. A proto doporučuji si každé slovní spojení či slovo, které se v knize často vyskytuje opisovat do sešitu a postupně se ho tak učit.

3)    Nepište si doslovné překlady
Moc nedoporučuji psát si přímé překlady daných slov či slovních spojení… je to z důvodu, že pokud si chcete zlepšit angličtinu a poté i mluvit lépe, je lepší začít rovnou přemýšlet v angličtině. Ono totiž přemýšlet a lovit v paměti, že to a to se řekne takhle, zabere určitý čas.

4)    Chvilka stačí
Nemusíte číst v kuse několik hodin. Obzvlášť pokud čtete anglicky něco poprvé, bude pro vás jen lepší, když si přečtete třeba jen jednu kapitolu/pár stránek denně, u kterých si budete jistí, že tomu rozumíte, než číst v kuse 3 hodiny a zjistit, že vlastně ani nevíte, o čem kniha je.

5)    Knihy, které jste již četli, jsou také možností
Když jsem začínala číst v angličtině, hodně mi i pomohlo to, že jsem si vybrala knihu, kterou jsem již předtím četla v češtině. Ovšem pozor, tady je to takové sporné, musíte si vybrat knihu, která se vám opravdu, ale opravdu moc líbila! Jinak to nemá cenu :D.

Tak to by bylo všechno k tipům, které pomohly mně. Teď bych ráda přešla ke konkrétním knížkám, které doporučuji si přečíst v angličtině.

1)    Every day-David Levithan


Jaké to je probouzet se každý den v jiném těle? Každý den nové tělo,každý den nový život. Každý den zamilován do stejné dívky.
Tahle knížka je něco úplně jiného, než jsem doposud četla. Jedná se o romantickou knížku, první, kterou jsem přečetla celou v angličtině. Příběh je z pohledu kluka, který se každý den probouzí v jiném těle, všechno by bylo v pohodě, on je zvyklý… jenže jeden den se zamiluje do dívky a od té doby to jde všechno z kopce.

Myslím, že jsem si nemohla vybrat lepší knihu, kterou bych si jako první v angličtině přečetla. Kniha obsahuje jednoduché fráze, krátké věty, žádná příliš obsáhlá souvětí. A to je přece skvělé pro začátky. Navíc je to kniha se skvělým příběhem, který vás zkrátka nadchne!

2)    Girl Online-Zoe Sugg

Pod přezdívkou Girl Online se skrývá Penny, která bloguje o jejích skrytých pocitech o kamarádství, klucích a její bláznivé rodině a také záchvatů paniky, které jí začali ztěžovat život. Když jdou věci od špatného k horšímu, její rodina odjede do New Yorku, kde potká Noaha-neskutečného kytaristu a její novou lásku. Najednou se Penny zamilovává-a zapisuje si každý moment na její blog.
Ale Noah má také tajemství, takové, které může ovlivnit Penny a jejich kamarádství navždy.


Moc dobře vím, že knihy od youtuberů nejsou příliš populární. A tahle kniha není výjimkou, někomu se líbí, někomu ne. Já ji prvně četla v češtině (na blogu je i recenze). Až pak později jsem si ji koupila v angličtině, protože jsem někde četla, že je v angličtině mnohem lepší než v češtině.

Knížka je velmi jednoduše napsaná, řekla bych spíše pro mladší čtenářky… obsahuje nekonečné množství sladkých slov jako „love, lovely, cute, Princess“ atd.

3)    Vampire Academy-Richelle Mead
Lissa Dragomir je morojská princezna, smrtelná upírka s neobvyklým darem: používat sílu země. Rose Hathaway je dhampír: ochránce jehož krev je tak mocná jako krev člověka i upíra. Rosiin život je odkázán k ochraně Lisy před krvelačnými Strigoji-těmi nejhoršími upíry, které nic nezastaví. Po dvou letech svobody, jsou Rose a Lisa převezeni zpět do Vampýrské Akademi Sv. Vladimira. Školy pro upírskou elitu a jejich budoucí ochránce. Ale uvnitř železných bran je život mnohem děsivější… a Stigojové jsou vždycky na blízku.

Tohle je moje srdcovka. Ze série jsem četla všechny knížky v češtině, a protože jsem se toho nemohla nabažit, rozhodla jsem si koupit první díl knih i v angličtině. Může se to zdát už jako trošku náročnější čtení vzhledem ke slovní zásobě, nicméně pokud už jste si pár knížek v angličtině přečetli, neměl by ani tohle být takový velký oříšek. A pokud by byl, tak se aspoň o to víc přiučíte!

Tohle byly moje takové tři tipy do začátku. V USA jsem pak ještě četla další knihy, které jsou už ovšem více fantasy a složitější na čtení. Nicméně i ty vám sem někdy napíšu. Teď už článek ukončuji, doufám, že se líbil! Mějte se krásně!

Share this:

, , , , , ,

CONVERSATION

4 komentářů:

  1. Paráda, díky za tipy! Hrozně bych chtěla začíst číst v angličtině. Zatím jsem přečetla anglicky jenom Stmívání, protože příběh jsem znala a ta knížka je fakt úplně o ničem :D Hodně mi pomohlo se právě vykašlat na překlad slov, která neznám, a snažit se pochopit jejic význam z kontextu. Jedna kniha ale nestačí, tak se mrknu třeba hned na tu první, co doporučuješ, to zní zajímavě!

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem jako první četla v angličtině Harryho :D Pamatuji si, že mi docela dělal problém ten Hagrid :D

    www.ftcfblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Chci začít už hrozně dlouho, vybrala jsem si Twilight a teď už jen čekám, až budu mít chuť se k němu vrátit. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ano čitanie v angličtine pomáha u mna je problem že všetko rozumiem ale neviem veľmi hovoriť :D
    Vera

    OdpovědětVymazat

Jste zlatíčka! :) Moc děkuju za každý komentář!